16667343_1726960327614374_781378513_o

SCHRIJF JIJ DIE ALLESVERPLETTERENDE ROMAN OVER DE ‘FUCKED UP’-WERELD VAN NU?

Aan alle Nederlandstalige schrijvers (in de dop),

Als pas aangetreden uitgevers bij Douane zijn wij, in principe, niet anders dan elke andere uitgever. Ook wij worden het liefst verrast door een volslagen nieuwe naam, die met een onweerstaanbaar manuscript de romankunst in Nederland verrijkt en ons ‘wegblaast’ met een grandioze visie op waar we, in deze woelige tijden, naar op weg zijn. De eerste onmisbare, Nederlandstalige roman over de zegeningen en verderfelijkheden van de vroege 21-ste eeuw (en waar ze toe leiden), tja, wie zou ‘m niet willen uitgeven? Privacy. Digitalisering. Selfies. Eenzaamheid. Porno. Islam. Miljardairs. Sportverdwazing. Kunstmatige intelligentie. Cyberseks. Het zijn zomaar wat begrippen, die in zo’n roman een rol zouden kunnen spelen.

Het verschil tussen ons en andere uitgevers is, misschien, dat wij van een dergelijke roman niet per se verwachten dat die elegant en afgewogen is. En niet zo snel schrikken als emoties fris van de lever, liefst zo origineel mogelijk (dat wel), worden neergepend. Dat een personage letterlijk ‘terugvecht’ tegen een opdringerige wereld die voortdurend en in onbegrijpelijke hoeveelheden informatie en consumptiegoederen uitspuwt, vinden wij een reden om door te lezen in plaats van af te haken. Vlot lezende romans over familiaire strubbelingen, gestrande carrières en genegeerde gevoelens zijn er, ons inziens, al in overvloed. Wij hunkeren, eerlijk gezegd, naar het manuscript dat elk persbericht van het Sociaal Cultureel Planbureau (‘De Nederlandse jeugd is gelukkig en geeft zijn leven een rapportcijfer 8’) met de grond gelijk maakt.

Of is de wereld om ons heen – zoals velen met statistische bewijzen beweren – nog nooit zo mooi geweest? En leven we onbetwistbaar in fantastische tijden? Dan lezen we dat óók graag!

Voel jij je aangesproken door onze nieuwsgierigheid? En denk jij een manuscript te hebben (of te kunnen schrijven) dat die nieuwsgierigheid bevredigt? Dan roep we je hierbij op al of niet afgerond werk te sturen naar: info@uitgeverijdouane.nl.

Hans van Willigenburg, uitgever / publiciteit
Daniël Dee, uitgever / redactie