Vrienden van Douane

OPDAT DE WERELD NIET EENVORMIGER WORDT!

Als ‘vriend van Douane’ ontvangt u jaarlijks minimaal acht verrassende Douane-boeken

Uitgeverij Douane te Rotterdam is vanaf het begin, in 2004, een licht anarchistische ‘vrijplaats’ geweest voor Nederlandse en (Oost-)Europese literatuur die zich niet al bij voorbaat aanpast aan de heersende modes in de publieke opinie en de letteren. Je zou Douane-boeken, met enige bravoure, eigenwijze of tegendraadse literatuur kunnen noemen.

Wij zien het als onze kerntaak die ‘vrijplaats’ te blijven. Bij voorkeur zonder subsidie. Want ook subsidiestromen dwingen tot verplichtingen en inhoudelijke beslissingen die de eenvormigheid eerder vergroten dan verkleinen.

Het is om deze reden dat wij besloten hebben het initiatief ‘De vrienden van Douane’ te lanceren. Zodat de uitgeverij voldoende ruimte heeft eigenwijze initiatieven te blijven ontplooien. En nieuwe (online) wegen te zoeken om onze boeken, of andere producten, ook buiten de grote mediakanalen om onder de aandacht te brengen.

Overigens is het onze nadrukkelijke ambitie niet alleen maar ‘vrijplaats’ te zijn, een soort waakvlam tegen de oprukkende eenvormigheid. De prikkel om met bijzondere, aandacht trekkende boeken en andere uitingen het verschil te maken, wél een groot publiek te prikkelen (en daarmee ruimte te scheppen ook de ‘puur eigenwijze’ literatuur te blijven uitgeven), achtervolgt ons op een positieve manier. De bloemlezing van burgemeester Aboutaleb, met zijn 50 favoriete gedichten, was zo’n voorbeeld van een succesvol publieksproject met een groot bereik.

Als ‘vriend van Douane’ krijgt u voor slechts 150 euro jaarlijks minimaal acht nieuwe boeken van de uitgeverij toegestuurd. Alsmede een vermelding op de speciale ‘Vrienden’-pagina, niet om uw ijdelheid te strelen (al mag dat uiteraard ook een motief zijn voor vriendschap), maar omdat wij denken dat het mogelijk inspirerend werkt als u zich openlijk engageert met onze missie tegen eenvormigheid. Want naar onze mening is die eenvormigheid (in het Engels prachtig geïllustreerd met het woord ‘sameness’) een verraderlijke ontwikkeling die de komende jaren onder onze huid kruipt. En het overleven van een uitgeverij als Douane relevant maakt.

Bij voorbaat dank voor uw engagement en steun!

Ja, ik word graag vriend van Douane en ontvang jaarlijks minimaal 8 nieuwe boeken van de
uitgeverij. Klik hier.